Make your own free website on Tripod.com

Strategija Lotos Sutre

Pažljivo sam pročitao tvoje pismo u kome si opisao nedavni okršaj sa moćnim neprijateljima. Dakle konačno su te napali. Radosna je činjenica da su te tvoja uobičajena razboritost i hrabrost, isto kao i tvoja čvrsta vera u Lotos Sutru, osposobili da izađeš iz toga nepovređen. 

Kada nekog napusti sreća, nema te strategije koja će koristiti. Kada su nečiji blagoslovi iscrpljeni, čak ni njegovi vazali ga neće dalje slediti. Preživeo si jer te još uvek prati sreća. Štaviše, u Zokurai poglavlju, nebeski bogovi su se zavetovali da štite sledbenika Lotos Sutre. Od svih zaštitničkih božanstava na nebesima bogovi sunca i meseca su oni koji nas vidljivo štite. Kako možemo sumnjati u njihovu zaštitu? Marišiten posebno služi bogu sunca. Da li bi vazal Marišiten mogla napustiti sledbenika Lotos Sutre ako ga njegov gospodar, bog sunca, štiti? U prvom poglavlju, Taišaku se pojavljuje sa svojih dvadeset hiljada vazala bogova. Bog meseca, bog zvezda, bog sunca i Četiri Nebeska Kralja behu seli zajedno sa svojih deset hiljada vazala bogova. Marišiten je morala biti među trideset hiljada nebeskih bogova koji behu prisutni na toj ceremoniji. Inače bi boravila jedino u paklu.

Mora da si izbegao smrt usled zaštite ovog božanstva. Ona ti je dala veštinu u mačevalaštvu, dok ti je Ničiren darovao pet karaktera Mjoho-renge-kjoa. Nikada ne sumnjaj u to da svi bogovi štite one koji prihvataju Lotos Sutru. Marišiten takođe prihvata Lotos Sutru i tako pomaže svim ljudima. Čak se i bajanje "Svi oni koji se pridružuju borbi su u prvim borbenim redovima" odnosi na Lotos Sutru, gde se kaže "...učenje, vlada, jezik i svakodnevni život će biti u skladu sa Istinskim Zakonom". Prema tome, moraš prizvati moć vere više no ikad. Ne krivi nebeske bogove ako te je napustila sreća i ako si izgubio njihovu zaštitu.

Masakado je bio poznat kao hrabar general koji je bio ovladao umetnošću ratovanja, pa ipak beše poražen od strane carske vojske. Fan K'uai i Čang Liang su takođe propali na kraju. Sama vera je ono što stvarno ima značaj. Bez obzira koliko iskreno Ničiren moli za tebe, ako ti nedostaje vera, to će biti kao da pokušava da kresne vlažno ognjilo. Podstakni sebe da ovladaš snagom vere. Gledaj na  svoje preživljenje kao na nešto čudesno. Koristi strategiju Lotos Sutre pre svake druge. Tada, baš kao što Sutra kaže, "Svi neprijatelji su smoždeni". Ove zlatne reči nikada se neće pokazati lažnim. Veruj im svim srcem. Suština strategije i mačevalaštva proističu iz Mističnog Zakona. Kukavici neće biti odgovoreno ni na jednu njegovu molitvu.

Uz moje duboko poštovanje,
Ničiren

Dvadeset treći dan desetog meseca
 
 
Preveo Mića Mijatović 24. 12. 1999. u Beogradu
Izvor: Major Writings of Nichiren Daishonin, Vol. 1, page 245.